De Egyptische bouwkunst
De Egyptische bouwkunst
De Egyptische bouwkunst is bekend van de zeer oude graven en tempels die in de afgelopen eeuwen zijn opgegraven. De belangrijkste Egyptische bouwwerken:
De piramiden van Gizeh
Er zijn in Egypte meerdere piramiden, maar de piramiden van Gizeh behoren tot de bekendste en de grootste. Van de Gizeh piramiden is de Piramide van Cheops, oftewel de ‘grote Piramide’ de bekendste. De piramiden zijn gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus en bekleedden de functie van grafmonument voor de Farao’s. In de piramiden zijn dan ook zeer indrukwekkende grafkamers gevonden, met allerlei attributen uit die tijd. De piramiden zijn van natuursteen gebouwd, maar is in de loop der eeuwen de witte kalklaag die de piramiden bekleedden verdwenen. De piramiden kan men ook van de binnenzijde zien, waar vooral de wandtekeningen opvallen. De grafkamers zelf zijn nagenoeg leeg. De inhoud daarvan is te zien in het Museum der Egyptische oudheden.
De Sfinx van Gizeh
Op het terrein van de piramiden van Gizeh staat ook het enorme standbeeld van de sfinx. De sfinx is uitgehakt uit een grote rotsformatie van ongeveer 20 meter hoog en 73 meter lang. Omdat de sfinx midden in woestijnachtig gebied ligt is het een paar keer in de geschiedenis voorgekomen dat men de sfinx heeft moeten uitgraven. De werkelijke betekenis van de sfinx is nog onbekend en is nog steeds onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.
De tempel van Hatsjepsoet
Deze tempel is gebouwd in opdracht van de vrouwelijke Farao Hatsjepsoet. Het is een gigantisch tempelcomplex ter ere van deze Farao. Ook haar graf ligt er in de buurt. Het bijzondere is, dat deze tempel geheel in verdiepingen gebouwd is, met zuilengangen. Het bestaan van deze tempel was al lange tijd bekend, maar pas in 1891 werd hij helemaal uitgegraven. Het is nu een belangrijke toeristische trekpleister.
Aboe Simbel
Helemaal in het zuiden van Egypte staat het archeologisch complex Aboe Simbel. Het bestaat uit twee uit de rotsen gehakte tempels met vier enorme beelden van de Farao Rames. Het bijzondere van dit complex is, dat het in 1964 in stukken is gezaagd en 200 meter verder weer is opgebouwd, om ruimte te maken voor de Aswandam en bijbehorende Nassermeer.