Waarom een architect een grote verantwoordelijkheid heeft

De verantwoordelijkheid van een architect

Je mag van een architect verwachten dat hij ervoor zorgt dat de technische zaken allemaal goed geregeld zijn voor de bouw van je woning. Je kunt echter een architect niet aansprakelijk stellen voor alles wat er eventueel in een project verkeerd zal gaan. Een architect zal je vaak alleen aansprakelijk kunnen stellen voor de fouten die door hem zijn ontstaan.


Wat mag je van een architect verwachten

Een goede architect moet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied. Hij zal ook moeten nagaan of het ontwerp, dat hij voor je gemaakt heeft, op je grond kunt bouwen. Hij moet dus vooraf een bodemonderzoek doen om na te gaan hoe de gesteldheid van de bodem is. Ook is hij verplicht je budget in de gaten te houden. Op deze manier hij kan zien of het project haalbaar is om te bouwen. Het hele project zal technisch en juridisch haalbaar moeten zijn.

Juridische haalbaarheid

Een architect kan een prachtig ontwerp voor je maken en dat allemaal voor een betaalbaar bedrag. Wanneer er, nadat het ontwerp klaar is, geen bouwvergunning wordt verleend, heb je helemaal niets aan het ontwerp, al is het nog zo mooi. Een architect moet dus vooraf rekening houden met de bouwregelgeving en het bestemmingsplan. Hij zal je vooraf goed moeten inlichten welke hobbels je kunt tegenkomen tijdens het bouwen. Een architect zal je nooit de garantie kunnen geven dat het plan juridisch haalbaar is.

Tijdens het bouwen

Wanneer er aan de bouw wordt begonnen, zal de architect zich hoofdzakelijk bezighouden met de directievoering. Hij heeft in deze fase een controlerende en sturende taak. Hij zal de aannemer controleren of hij volgens het vooropgezet plan bouwt en ook de gestelde termijnen haalt. Wanneer een aannemer door onvoorziene omstandigheden vastloopt, moet een architect ingrijpen. Zijn er onderaannemers dan zal de architect ook deze controleren.

Hoe en wanneer kan je een architect aansprakelijk stellen?

Je zult eerst moeten kijken naar de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op de architectenovereenkomst. Er kunnen bepalingen zijn opgenomen die de aansprakelijkheid van de architect beperken. Een architect zal de aansprakelijkheden zoveel mogelijk willen beperken, omdat de financiële belangen en de risico’s bij het bouwen van een project groot zijn. Kijk, voordat je hem aansprakelijk stelt, eerst alles goed na.

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!