Waar moet een architect rekening mee houden?

Wanneer je een woning laat bouwen dan komen er allerlei zaken bij kijken. Een van de belangrijkste zaken is het ontwerp van een woning of gebouw. Dit wordt in de meeste gevallen ontworpen door een architect. Hierbij zal de architect rekening moeten houden met allerlei eisen en wensen van zowel de opdrachtgever, de overheid en de aannemer. Er zijn dus heel veel zaken waar een architect rekening mee moet houden.

De wensen van de klant

Het eerste contact voor een nieuw project zal met de klant zijn. De klant heeft een bepaald idee hoe zijn woning of gebouw eruit moet zien. Het is aan de architect om dit te visualiseren. Dit kan met een tekening, maar ook met een maquette. Daarbij kan de klant wel bepaalde eisen hebben, maar is misschien niet alles realistisch of realiseerbaar. Het is aan de architect om de klant daar dan op te wijzen en eventueel een alternatief voor te leggen.

De bouwverordening

In Nederland zal niet gebouwd kunnen worden zonder de nodige toestemmingen van de lokale gemeente. Ten eerste zal de architect rekening moeten houden met de welstandscommissie. Deze commissie stelt vast hoe woningen in een bepaalde wijk eruit moeten zien en of er bepaalde eisen voor het uiterlijk van de woning zijn. Daarnaast zijn er nog verschillende regelgevingen die per gemeente kunnen verschillen, zoals bouw- en sloopvergunning. De architect moet ervoor zorgen dat de woning aan alle wettelijke en gemeentelijke eisen voldoet.


Materiaalkeuze

De klant heeft vaak wel bepaalde materiaalwensen, maar dit gaat dan vaak om materialen die in het zicht zijn, zoals bakstenen en dakpannen. Toch bestaat een woning ook uit materiaal die niet zichtbaar is. De architect dient uiteraard in overleg met de klant een keuze voor de juiste materialen te maken, die ook nog eens in het budget passen.

De aannemer

De architect levert het ontwerp aan. De bouw echter, dient door de aannemer te gebeuren. Het is daarom belangrijk dat de architect een goed contact heeft met de aannemer. Zo kan de architect de bouw in de gaten houden en nagaan of de aannemer zich wel exact aan zijn ontwerp houdt. Ook eventuele problemen zijn bij een goed contact tussen aannemer en architect

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!