Project polderdak op de Zuidas | Breevast


De Amsterdamse Zuidas is het zakelijke hart van Amsterdam, met vele hoge kantoorgebouwen. Het aanzicht voor de werknemers is dan ook niet altijd even mooi en kijkt men vaak tegen grote betonnen torens aan. Vastgoedeigenaar Breevast heeft nu een oplossing bedacht om het uiterlijk en de uitstraling van dit kantorenpark wat vriendelijker te maken. Men heeft maar liefst 2.150 m² dak omgebouwd tot een zogenaamd polderdak. Zo bevat dit dak een heus park, waar medewerkers even pauze kunnen houden, of bij mooi weer kunnen werken of recreëren. Ruim 1.600 m² van dit polderdak is voorzien van groen, zodat mensen zich als het ware in een park of tuin wanen. Het is de verwachting van Green Business Club (GBC) dat er op de Zuidas voor 2020 ruim 25.000 m² aan daken voorzien zullen worden van een polderdak, wat het aanzicht en daardoor ook de werkomstandigheden flink zullen verbeteren.

Het systeem van de polderdak

Een polderdak aanleggen vergt nog best veel techniek. Er worden namelijk veel vierkante meters bedekt met groen, zoals gras, planten en boompjes, die allemaal voorzien dienen te worden van water. Hiervoor is een ingenieus systeem bedacht. Het dak zelf is voorzien van kratten. Dit krattensysteem zorgt ervoor dat regenwater opgevangen wordt en vastgehouden blijft. Dit zorgt ervoor dat de omgeving geen last krijgt van een waterophoping in het riool bij veel regen en dus bespaard blijft van overstromingen. Wanneer het niet meer regent, kan het water langzaam en gecontroleerd afgevoerd kan worden. Daarnaast kan dit krattensysteem dienst doen om al het groen op het dak te bewateren. 

Ambities Gemeente Amsterdam

Naast de ambities van de Zuidas, heeft de Gemeente Amsterdam de ambitie om reeds in 2018 ruim 50.000 m² aan daken te vergroenen. De Gemeente heeft hiervoor een subsidie in het leven geroepen, waarbij zowel particulieren als bedrijven aanspraak op kunnen maken. Een belangrijke eis dat minimaal 30 m² dak groen gaat worden en dat er tenminste een wateropslag van 20 liter per vierkante meter geïnstalleerd dient te worden. Deze eis is voor de Zuidas gemakkelijk haalbaar. Het helpt de Gemeente het regenwater beter af te voeren en geeft de omgeving een veel groener en schoner uiterlijk.

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!