10x Mooiste gebouwen ter wereld

Architectuur is allereerst mooi en interessant. Maar de visie ontdekken achter het ontwerp van een gebouw, de bedoeling van architectonische bouwwerk begrijpen, dat is twee. Er zijn talloze mogelijkheden om deze visie en bedoelingen te achterhalen, door middel van lezingen, boeken, films en tentoonstellingen bij te wonen, maar hoe leuk is het om erop uit te gaan? Om de mooiste gebouwen in werkelijkheid te gaan zien en bewonderen? De volgende tien gebouwen hebben wij voor jou geselecteerd.

Plaats 1 tot en met 5

Op nummer 1 het Parthenon te Athene in Griekenland, gebouwd als tempel. De bouwstijl is nog steeds inspirerend voor de hedendaagse architectuur. Neem bijvoorbeeld de enigszins gekromde zuilen, de enstats. Dan nummer 2, van architect Oscar Niemeyer: het Braziliaans Nationaal Congres in Brasília. Op nummer 3 het São Paulo Museum of Art, São Paulo, van architect Lina Bo Bardi. De Verboden Stad, Beijing staat op nummer 4, Nguyễn An, Cai Xin, en Kuai Xiang ontwierpen de tempel. De vijfde plaats wordt ingenomen door het moderne Innovation, Science, and Technology-gebouw van de Florida Polytechnic University, Lakeland, ontworpen door Santiago Calatrava.

Plek 6 tot en met plek 10

Nummer 6 is het Hubertushuis te Amsterdam, van Aldo van Eyck als een thuis voor moeders in problemen. De zevende plek: het Empire State Building, New York, uit een wedstrijd wie bouwt het hoogste gebouw van de wereld en bedacht als kantoorgebouw. Nummer 8: weer Brazilië, het Niterói Contemporary Art Museum (MAC), Rio de Janeiro, ontworpen als museum en nog steeds museum, architect Oscar Niemeyer. De Japanse Kerk van Licht, Osaka, staat op plekje 9 en is door de architect Tadao Ando bedacht. Het tiende mooiste gebouw van de wereld kun je gaan bewonderen in Spanje: Casa Mila in Barcelona. Dit prachtige huis is door Antonio Gaudi getekend als woonhuis, maar is nu als museum en koffiehuis La Pedrera te bezoeken.

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!