De schoonheid van de Amsterdamse architectuur

Bij het woord 'Amsterdam' denken we gelijk aan de prachtige grachten en de grachtenpanden die daarbijhoren. Prachtige gevels die spreken tot de verbeelding. Amsterdam is een op het gebied van architectuur een inspirerende stad. Diverse stijlen keren terug. Van statige panden tot schattige smalle straatjes. 


Straatbeeld
Heb je het smalste huis ter wereld weleens gezien? Je leest het goed. Dit huisje is te vinden in Amsterdam. Deze stad staat kenmerkend om de extremen die je terug vindt in het straatbeeld van de stad. Vroeger werden huizen gebouwd met hout. Tijdens de Middeleeuwen vormde dit een groot probleem aangezien de stad bijna tot twee keer toe volledig in de as was gelegd. De houten huizen zijn dan ook vervangen. Toch kan je nog twee houten huizen terugvinden in de stad, namelijk op Begeijnhof en de Zeedijk. Het huis gebouwd op Begeijnhof staat ook bekend als het oudste huis van Amsterdam. De naam is afkomstig van de gemeenschap die er vroeger leefde. Dit was een religieuze leefgemeenschap bestaande uit vrijgezelle vrouwen. Echter is dit huis niet het oudste gebouw van Amsterdam dat is namelijk de Oude Kerk en kan je terugvinden op de Wallen. Deze kerk staat dan ook bekend als een hoogtepunt van de Hollandse Gotiek. 


Typische kenmerken
Een van de belangrijkste kenmerken van Amsterdam zijn toch wel de gevels. In amsterdam zijn er meer dan 650 gevels te vinden en als je goed kijkt zie je ook dat elke gevel is voorzien van een afbeelding. Deze plaatjes diende als huisnummer. In de Middeleeuwen kon namelijk bijna niemand lezen of schrijven. Op die manier kon er toch  afgeleid worden wie de bewoner van dat ene huis was. Daarnaast zijn er ook genoeg 'typische' Amsterdamse huizen te vinden. Een bekend huis is het 'Huis met de Hoofden' en is te vinden aan de Keizersgracht. Dit huis werd gebouwd in 1622 en is te herkennen aan de waterspuwers en pilaren aan de gevel. Dit moeten Griekse en Romeinse goden voorstellen. Ook 'Het huis met de Neuzen' is zeker een bezoekje waard. Dit huis vind je aan de Singel.


Renaissance, Art Deco en Amsterdamse School
De architectuur van Amsterdam is niet te omvatten met een specifieke bouwstijl. Het is namelijk een mix van diverse stijlen. Hierbij kan je denken aan Art Deco. Deze stijl is ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw. Invloeden van deze stijl vind je bijvoorbeeld terug op de Haarlemmerstraat en de Keizersgracht. Daarnaast zijn ook de Gebouw Helios en Gebouw Batavia gebouwd naar aanleiding van deze bouwstijl. 

Ook de Renaissance heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de architectuur van de stad zoals het nu is. Daarnaast mag de Amsterdamse School niet vergeten worden. Deze bouwstijl overheerst als je kijkt naar de complexe bouwkunst van de stad. Deze stijl kwam voort uit een combinatie van expressionisme en elementen uit de Jugendstil. Hierbij was het hoofddoel de beleving van de architectuur. Zowel het interieur als exterieur van het gebouw speelde een rol hierin. 

Als we kijken naar belangrijke werken uit deze periode mogen 'Het Schip' en 'Het Sieraad' niet ontbreken. De ramen en deuren van 'Het Schip' staan kenmerkend om de opvallende vormen. Het is dan ook niet raar dat Amsterdam thuishoort op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!