Art Nouveau

Wat is de Art Nouveau bouwstijl?

Art Nouveau is in de basis een kunststroming. Het omvat echter zeer veel aspecten: het is een filosofie, een decoratieve kunststijl, een toegpaste kunststijl en een stroming in de architectuur. Daarom wordt Art Nouveau beschreven als een ‘totale’ stijl van kunst. Letterlijk vertaald betekent het ‘nieuwe kunst’. De kunststroming wordt ook wel Jugendstil genoemd. Tevens staat de stijl bekend als de slaolie stijl. Deze raadselachtige benaming verwijst naar een beroemd affiche van de Delftsche Slaoliefabriek, gemaakt door schilder Jan Toorop. Gedurende de periode van 1890 tot 1910 vierde de bouwstijl hoogtijdagen, maar ook tegenwoordig is deze nog geliefd.

Art Nouveau door de eeuwen heen

In de 19e eeuw was een stroming genaamd academische kunst zeer populair, ook bekend als de tijd van de beaux arts. De Art Nouveau stroming was een reactie op de academische kunst. Aan het eind van de 19e eeuw kwam deze stijl op, met name in Duitsland en Frankrijk. In de 20e eeuw werd Art Nouveau als populairste stijl vervangen door het modernisme. De stijl is echter nooit volledig verdwenen.

Kenmerken

Art Nouveau kenmerkt zich voornamelijk door natuurlijke structuren en vormen. Gekromde lijnen, bloemen en planten passen hierbij. De gedachte hierachter is om het kunstobject, bijvoorbeeld het bouwwerk, in harmonie met zijn omgeving te brengen. Omdat Art Nouveau is zoveel verschillende landen als stijl werd omarmd, is de stijl breed geworden. Daardoor zijn er geen eenduidige kenmerken aan te wijzen. Unieke bronnen van inspiratie werden gebruikt, zoals insecten en zeewier. De Art Nouveau bouwstijl is vaak zichtbaar in sierlijke lijnen. Asymetrie wordt veel toegepast, bijvoorbeeld in de ornamenten van een gebouw. Überhaupt zie je relatief veel gebruik van ornamenten die als decoratie dienen van raamkozijnen, trappen en gevels. Gietijzer is een populair Art Nouveau materiaal.

Voorbeelden

Bekende architecten die de Art Nouveau stijl eer aan hebben gedaan zijn onder andere Victor Horta en Charles Rennie Mackintosh. Misschien wel de meest geroemde Art Nouveau architect is Antoni Gaudí. Deze Spanjaard staat bekend om de Sagrada Família, park Guëll en Casa Mila in Barcelona. In Wenen staat het verenigingsgebouw van de intellectuele elite die de Art Nouveau stijl aanhing. Dit beroemde gebouw, vaak de Winer Sezession genoemd, werd ontworpen door architect Olbrich. Opvallend aan het gebouw is met name de koepel van vergulde laurierbladeren op het dak.

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!