Organische architectuur

Wat verstaan we onder organische architectuur?
De organische architectuur is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw. Het was een strekking die zich afkeerde van de strakke lijnen en de brute materialen die gebruikt werden in de industriële architectuur. Staal en grote glaspartijen die kenmerkend zijn voor de industriële gebouwen zijn uit den boze. Zij grijpen terug naar de oervormen en inspireren zich in de natuurlijke vormen. Pilaren zien er uit als boomstammen, daken zien er uit als bladeren. Er is bijna geen rechte lijn te bekennen over het hele gebouw. De filosofie achter deze architectuur is: mens en natuur staan centraal; het gebouw moet passen in zijn omgeving.

Een paar grote namen en hun werken
De meest bekende organische architect is Antoni Gaudí. Hij ontwierp wat wellicht het toppunt van organische architectuur is: de Sagrada Familia in Barcelona. De aanvang dateert van 1882 en men schat dat de laatste hand zal gelegd worden in 2016. Het uiterlijk is een vrij onsamenhangend geheel, maar dat is net het karakteristieke aan de organische stijl.

Een tweede belangrijke architect binnen deze stijl is Friedenreich Hundertwasser, een Oostenrijks architect. Van hem willen we het Hundertwasserhuis in Wenen vermelden. Hij werkt veel met ceramiek, torentjes in ui-vorm en opvallende kleuren. Vaak komen er bomen en planten uit de gevels of uit het dak. Ook zijn Hotel Die Grüne Zitadelle te Maagdenburg is het vermelden waard. Het is een complex met onder andere winkels en restaurants.

In deze stijl mogen we ook Frank Lloyd Wright niet vergeten. Zijn meest bekende werk is het Guggenheim museum in New York. Het wordt wel eens de "caracol" (slakkenhuis) genoemd. Dit bevestigt nogmaals dat deze architecten hun grootste inspiratie in de natuur vinden.

Voorbeelden van organische architectuur in Nederland
In Nederland kennen we volgende bekende gebouwen in deze organische stijl:
het ING gebouw (hoofdkantoor) in Amsterdam met zijn typische S-vormen en roze kleur.
Museum de Buitenplaats in Eelde: kenmerkend zijn de groene daken die naadloos overlopen in de omringende tuinen.
Woonwijk Waterakkers-Lunetten in Heemskerk: bijna elke woning heeft hier een andere vorm en vertonen weinig rechte blokvormige lijnen.

Men kan gerust besluiten dat de organische architectuur die zijn begin kende rond 1900 een grote invloed heeft gehad. Nu nog worden er gebouwen ontworpen die hun inspiratie in deze stijl vinden.


Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!