Duurzaamste gebouw van Nederland in Groningen

Het topinstituut Energy Academy Europe in Groningen gaat het duurzaamste gebouw van Nederland worden. De realisatie van dit bijzondere gebouw is begonnen en de verwachting is dat het in 2015-2016 afgerond is.

Energy Academy Europe onderwijsinstituut

Duurzaamheid is vandaag de dag voor velen geen onbekend onderwerp. Het instituut Energy Academy Europe behoort met hun expertise en innovatie op gebied van energie tot de top. Hier komen het onderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap samen om te werken aan duurzame oplossingen op gebied van energie. Het omtoveren van hun huidige gebouw naar het meest duurzame gebouw van Nederland, is daarmee een logische stap.


Natuurelementen optimaal benutten

Het gebouw wordt 15.000 m2 groot en heeft een Breeam-niveau ‘Outstanding’ gekregen. Breeam is een instrument om te beoordelen hoe duurzaam gebouwen zijn. Het nieuwe gebouw van Energy Academy Europe krijgt bijvoorbeeld een oplopend zonnepanelendak, dat ervoor zorgt dat zonne-energie wordt opgevangen, maar tegelijkertijd wordt er ook daglicht toegelaten. De natuurelementen aarde, water, lucht en zon krijgen allemaal een functie in het gebouw. De aarde verwarmt of verkoeld lucht en water door middel van een 200 meter luchtkanaal onder het gebouw. Verder wordt regenwater gebruikt bij de toiletten. Naar aanleiding van de vele aardbevingen in Groningen is er in het ontwerp ook rekening gehouden met de nieuwe NEN-norm voor schokbestendigheid. Het meest duurzame gebouw van Nederland zal aan deze norm voldoen. 

Afbeelding via duurzaamgebouwd.nl 

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!