Nul op de meter

Woningbezitters en kopers mogen vanaf januari 2015 bij het opknappen van hun woning of bij het kopen van een nieuwbouwwoning 25.000 euro extra lenen als zij ervoor kiezen voor een ‘nul op de meter’ woning. Dit zijn energieneutrale woningen, waar weinig energie nodig is om de woning op te warmen. Energiezuinige woningen klinken alsof ze koud zijn en geen comfortabele huisvesting bieden. Maar niets is minder waar. Energieneutraal houdt in geen of zeer lage energierekening; geen tocht en toch een toevoer van verse lucht en geen koude vloeren.

Energierekening naar nul
Hoe je toch een comfortabel warm huis kan krijgen, kan mede worden bewerkstelligd door goede isolatie, zonnepanelen en zuinige installaties. Verder is een energieneutraal huis in staat om eigen duurzame energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan douchewater dat normaliter zou wegstromen: dit kan in een dergelijk huis met een waterpomp opgevangen worden en worden hergebruikt. Extra isolatie en dichte kieren zorgen ervoor dat tijdens de winter weinig verwarming nodig is, waardoor dus de energierekening omlaag gaat. Dit alles kan een flinke investering zijn, vandaar de mogelijkheid om extra geld te mogen lenen.

Volledige energieneutrale bouw
Energieneutrale woningen worden steeds frequenter gebouwd, en dit zal in de toekomst ook steeds meer worden. Momenteel worden vooral oude woningen omgetoverd naar een ‘nul op de meter’ woningen. Dit gaat vooral om woningen uit de jaren 60, die tochtig en slecht geïsoleerd zijn. Vanaf 2015 wordt maar liefst 75% van de nieuwbouwprojecten energieneutraal gemaakt. En vanaf 2020 zal er in Amsterdam alleen nog maar energieneutraal worden gebouwd.


via nul20.nl

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!