Termen bij het kopen van een huis - Deel 2

Dit keer een aantal nieuwe begrippen die je tegen kan komen bij het aanschaffen van een woning.

Passeren van de hypotheek - Met het 'passeren' wordt bedoeld het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris.

Overwaarde - De overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van je huis en de waarde van de hypotheek waarvoor het huis als onder pand dient. Indien een huis in de jaren nadat je het huis hebt aangeschaft meer waard wordt, is er sprake van overwaarde.

Executiewaarde - De executiewaarde is het bedrag dat de woning opbrengt bij gedwongen verkoop. Hypotheekverstrekkers baseren zich onder andere op deze waarde bij het bepalen van de voor jou maximale hypotheek. De executiewaarde wordt vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Gemiddeld ligt de executiewaarde van een woning tussen de 80% en 90% van de waarde bij vrije verkoop.

NHG - Afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. De NHG wordt uitgevoerd door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Het doel is het verlagen van de drempel voor eigen woning bezit. Dit gebeurt door het verkrijgen van een rentekorting indien de hypotheek op basis van de NHG wordt afgesloten. Deze rentekorting wordt door de bank gegeven omdat de Stichting WEW garant staat voor de hypotheeklening indien deze is afgesloten met NHG. 

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!