Termen bij het kopen van een huis - Deel 1

Er komt het een en ander kijken bij de aanschaf van een woning. Niet geheel onlogisch gezien de grote sommen geld waar het om gaat. Bijna vanzelfsprekend komen daar ook wat specifieke termen bij kijken. Een aantal van deze termen leggen we vandaag uit.

Kosten koper (k.k.) - Deze afkorting kom je vaak tegen bij verkoopadvertenties van woningen. De kosten die je maakt voor het verkrijgen van eigendom van je woning (de aankoopkosten) en de kosten die je betaalt voor het afsluiten van je hypotheek (de financieringskosten) vormen samen de 'kosten koper'. Denk hierbij aan onder andere:
  • 6% Overdrachtsbelasting (OVB)
  • kosten van de notaris voor de hypotheekakte en de akte van levering
  • kadasterkosten voor inschrijving hypotheekakte en leveringsakte
  • afsluitkosten voor de hypotheek
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Vrij op naam (v.o.n.) - Ook de afkorting v.o.n. is geregeld in een advertentie te vinden. In tegenstelling tot kosten koper zijn bij vrij op naam de overdrachts- en aankoopkosten inbegrepen in de koopsom. In geval van een nieuwbouwwoning is ook de BTW inbegrepren. Bij vrij op naam vindt de levering dus plaats zonder aankoopkosten.

WOZ - De afkorting staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. De gemeente maakt een waardebeschikking van een object  op basis van de Wet WOZ. Dit is de zogenaamde WOZ waarde. Deze WOZ waarde wordt gebruikt voor uw inkomstenbelasting. Indien u het niet eens bent met de waarde in de waardebeschikking van de gemeente kunt u binnen 6 weken bezwaar aantekenen.
Kadaster - Het Kadaster is de instelling waar het eigendom van onroerende zaken wordt geregistreerd. Tevens wordt het hypotheekregister hier bijgehouden. Via de notaris moet u de aankoop van een woning worden vastgelegd in het kadaster, zo wordt u juridisch eigenaar van de woning.

Populaire posts van deze blog

Architectuur in Australie

Beroemde architectuur in Valencia, die je niet mag missen!